Zaterdag 4 september 2021 wordt de lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart
Museum (NRM). Na de lezing is er gelegenheid tot een rondleiding in de expositie.
Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport, Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.
Toegang: €7,00; kinderen en vrienden van het NRM: €3,50.
Vanwege corona maatregelen is het aantal aanwezigen beperkt tot 33 mensen (op volgorde van
aanmelding!). Toegang tot de zaal is alleen mogelijk op vertoon van het coronatoegangsbewijs
(QR-code) en de bijbehorende legitimatie.

De Post-Planetaire Toekomst van de Mens

door: Angelo Vermeulen

Angelo Vermeulen is ruimtevaartonderzoeker, bioloog en kunstenaar. Zijn onderzoek richt zich op de ecologische en sociale aspecten van bemande ruimtevaart, en op bio-geïnspireerde concepten voor interstellaire missies. Hij werkt al meer dan 10 jaar samen met het MELiSSA-programma van ESA, een onderzoeksprogramma rond bioregeneratieve life support voor astronauten. Hierbij worden bacteriën, eencellige algen en planten ingezet om de mens van vers voedsel en zuurstof te voorzien. Daarnaast heeft hij deelgenomen aan analoge ruimtemissies in MDRS in Utah en HI-SEAS in Hawaï, beide in opdracht van NASA.
Tijdens deze missies was hij aangesteld als gezagvoerder en leefde hij meer dan 4 maanden geïsoleerd met vijf collega's in een kleine nagebouwde Marsbasis. Tijdens zijn lezing zal hij ingaan op de sociaalpsychologische uitdagingen van langdurige ruimemissies en de noodzaak om artificiële ecosystemen te ontwerpen voor de ruimte. Tot slot zal hij ook de meest recente resultaten delen van zijn theoretisch onderzoek naar zelf-ontwikkelende en evoluerende ruimteschepen aan de TU Delft.

Presentator: Angelo Vermeulen is een Belgisch onderzoeker, bioloog en kunstenaar in de ruimtevaart. In 2009 was hij medeoprichter van SEADS (Space Ecologies Art and Designs), een internationaal transdisciplinair collectief van kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs en activisten. Het doel is om de toekomst opnieuw vorm te geven door middel van kritisch onderzoek en praktische experimenten. De laatste tien jaar werkt hij samen met het MELiSSA-programma van het Europees Ruimtevaartagentschap over biologische levensondersteuning voor de ruimte en in 2013 was hij bemanningscommandant van de door NASA gefinancierde HI-SEAS Mars-missiesimulatie in Hawai.
Momenteel werkt hij aan de Technische Universiteit Delft aan geavanceerde concepten voor interstellaire exploratie. Zijn werk stelt een bio-geïnspireerde ontwerpbenadering voor om te kunnen omgaan met de onvoorspelbaarheid die inherent is aan interstellaire reizen.