Ook lezing van 2 mei gaat niet door!

Gelet op de ontwikkelingen rond het corona-virus en de maatregelen van de overheid zullen de lezingen van 4 april en 2 mei niet doorgaan. De maatregelen van de overheid gelden vooralsnog tot 1 juni. Wij zullen moeten afwachten welke maatregelen na 1 juni zullen worden genomen.

Lezing van 4 april a.s. gaat niet door!

Hoewel op dit moment wegens COVID-19 virus de landelijke richtlijn aangeeft dat de Musea vooralsnog gesloten blijven tot 1 april, is besloten de lezing van zaterdag 4 april niet door te laten gaan. Mede gezien de landelijke ontwikkelingen van het virus heeft het bestuur van het Nationaal Ruimtevaart Museum, na overleg met het Aviodrome management, tot deze maatregel besloten.

SCIAMACHY Breadboard model geschonken aan het Nationaal Ruimtevaart Museum

Begin dit jaar kreeg het Nationaal Ruimtevaart Museum een aanbod van Aldert Kamp, werkzaam aan

de Technische Universiteit Delft, voor een Breadboard model van het SCIAMACHY instrument. Dit
instrument werd in Nederland gemaakt en vloog aan boord van de ENVISAT satelliet. Na enige
voorbereiding kon het model, 120 kg zwaar, op 7 februari 2020 opgehaald worden uit Delft.

Op zijn website
 geeft de donateur van het model de levenscyclus van dit model heel mooi weer. Klik hier

Het model zal opgenomen worden in de ruimtevaart expositie in Aviodrome. Dit kan pas na het
ontwikkelen van een geschikte sokkel om het zware model in een vitrine aan het publiek te kunnen
tonen.

Bijdrage Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland voor Sloshsat FLEVO model

Bijna een jaar geleden heeft P&P projects een model op ware grootte gebouwd van de Sloshsat-FLEVO satelliet. Sinds een paar maanden hangt dit model in de ruimtevaart expositie in de Aviodrome. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland heeft de realisatie van het model mogelijk gemaakt met een zeer belangrijke bijdrage. Het NRM is ontzettend blij met deze bijdrage.

Het Sloshsat-FLEVO model op ware grootte wordt mogelijk volgend jaar aangevuld met een opengewerkt model waarmee het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek op het gebied van vloeistof fysica inzichtelijk  wordt gemaakt. Al in 1986 begon Wubbo Ockels met vloeistof proeven aan boord van de Space Shuttle tijdens de Spacelab D1 missie. Daarna werd het Wet Satellite Model (WSM) gerealiseerd door een Nederlands consortium onder leiding van het Nationaal Lucht en Ruimtevaartcentrum (NLR). De lancering vond plaats vanaf de Zweedse lanceerbasis Kiruna. Sloshsat-FLEVO was de volgende logische stap en werd gelanceerd in 2005 tijdens een proefvlucht van een Ariana 5 ECA.

Het opengewerkte Sloshsat-FLEVO model en vlucht hardware heeft het NRM in bruikleen van Stichting Erfgoed NLR.
Het NRM is van plan komend jaar een tijdelijke expositie te wijden aan de ontwikkeling van vloeistof fysica in Nederland.

Voor meer informatie zie De Sloshsat FLEVO satelliet

Herinrichting Expositie Nationaal Ruimtevaart Museum

Tegelijk met de binnen-expositie van Aviodrome wordt ook de expositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum aangepast. Beide exposities dateren van de beginperiode van Aviodrome bij Lelystad Airport in 2003/2004. De ruimtevaart expositie werd destijds opgebouwd rond de eerste missie van André Kuipers in 2004, de DELTA missie. De bedoeling is nu, de expositie meer thematisch in te richten.

Voor meer informatie zie Ontwikkeling van onze expositie

50 jaar maanlanding, "That's one small step for a man, one giant leap for mankind"

In 2019 is het 50 jaar geleden dat de mens voet op de maan zette. Dit was een bijzondere prestatie onder bijzondere omstandigheden.
Met de dromen en ambities van de huidige en aankomende generaties komt de vraag vaak naar boven “waarom toen wel en nu niet?”
Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig en vraagt om een uitleg, die verder gaat dan de eerste stap op de maan en de techniek die daar achter heeft gezeten. Voor een grappige animatie, gemaakt door Silly Productions, Klik hier.

De NVR, het NRM, KNVWS en Space Expo hebben de handen in elkaar geslagen om gezamenlijk het 50ste jubileum van de eerste mens op de maan te vieren. Een heel jaar lang zullen lezingen, filmavonden, tentoonstellingen en andere bijzondere evenementen georganiseerd worden waarmee deze bijzondere gebeurtenis, de aanloop er naar toe en wat er daarna gebeurde, onder de aandacht van het Nederlandse publiek worden gebracht. Zie voor meer informatie de onlangs gepubliceerde website van 50 jaar maanlanding

Ingezonden mededeling