NRM Expositie nu met een model van de Sloshsat FLEVO satelliet

In 2005 is met een Ariane 5 raket de Nederlandse wetenschappelijke satelliet Sloshsat Flevo in een zogenaamde GTO baan (Geo-Transfer Orbit) in de ruimte gebracht. Deze satelliet werd gemaakt door een Nederlands consortium onder leiding van het NLR (Nationaal Lucht- en Ruimtevaart centrum) met onder andere Dutch Space uit Leiden. Zoals de naam van de satelliet doet vermoeden ging het hier om onderzoek naar het klotsgedrag van vloeistof in een zwaartekrachtloze omgeving. De wetenschappelijke ondersteuning kwam vooral van NLR medewerker Jan Vreeburg en van de universiteit van Groningen.

Hoewel het Nationaal Ruimtevaart Museum al vrij snel mocht beschikken over een doorzichtmodel (schaal 1:2) van NLR, was een grote wens om net als de ANS en IRAS satellieten een schaalmodel te kunnen ophangen van deze derde Nederlandse satelliet. Vele jaren is geprobeerd een modelbouwer te vinden. Echter zonder resultaat.

In 2018 kreeg ons museum een toezegging van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland (PBCF, (www.cultuurfonds.nl ) voor een financiële ondersteuning om een model te laten bouwen. Met deze ondersteuning werd in overleg met het bedrijf P&P projects (www.ppprojects.com ) een model gemaakt van de Sloshsat Flevo. Het genoemde bedrijf was al bekend bij het museum door de vele ruimtevaartmodellen, onder meer door het Neil Armstrong pak dat in de expositie staat. In november 2018 werd het model geleverd.

Op 28 juni 2019, toen alle opgehangen objecten in het ruimtevaart museum werden voorzien van de sinds kort voorgeschreven certificaten, werd het Sloshsat model ook opgehangen. Met de al aanwezige modellen van de ANS, de IRAS, en Delfi-C3 zijn nu bijna alle modellen van de Nederlandse satellieten aanwezig in het Nationaal Ruimtevaart Museum. Het wachten is op een model van de Delfi-N3xt.

Het nieuwe Sloshsat FLEVO model                                                                                   Met de klok mee: ANS, Sloshsat, IRAS en Delfi-C3i

Ingezonden mededeling