Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport, Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur).
Toegang tot de zaal is uitsluitend mogelijk na aanmelding via de website www.nationaalruimtevaartmuseum.nl en na betaling van de kosten van deelname. NVR leden kunnen zich aanmelden via de NVR website.
Zie onder Contact (rechtsboven in het menu) of klik op de knop "Naar inschrijving Lezing" (hieronder) voor het aanmeldingsformulier.

Vanwege corona maatregelen is het aantal aanwezigen in de zaal beperkt tot 50 mensen (op volgorde van aanmelding!). Toegang tot de zaal is alleen mogelijk op vertoon van het coronatoegangsbewijs (QR-code) en de bijbehorende legitimatie.

Spacelab D1: Wubbo's lange weg naar de ruimte

Door:  Ronald Klompe (NRM)

In de herfst van 1985 kwam het lange wachten van Wubbo Ockels eindelijk tot een einde. Acht jaar nadat hij geselecteerd was als astronaut voor de ESA, maakte de Space shuttle Challenger zich op 30 oktober 1985 los van de Aarde voor een Spacelab missie van 7 dagen. In de jaren daarvoor was Nederland steeds meer vertrouwd geraakt met de natuurkundige uit Groningen, die de boeken in zou gaan als de eerste Nederlander in de ruimte. In een tijd waarin internet nog niet bestond en de smartphone nog 20 jaar in de toekomst lag, was Nederland voor nieuws over de missie grotendeels afhankelijk van de nieuwsuitzendingen op radio en TV. Nu, bijna 37 jaar later is heel veel beeld- en videomateriaal boven water gekomen en is het dus tijd voor een terugblik. Daarbij zal ingegaan worden op onder andere de volgende vragen: Wat was Spacelab eigenlijk? En wat voor soort werk deed Wubbo in de ruimte? En waarom was deze specifieke Spacelab missie grotendeels betaald door West-Duitsland?.

Naast uiteraard veel aandacht voor Wubbo's ruimtevlucht zal in deze lezing ook ingegaan worden op de Amerikaans-Europese samenwerking die tot Spacelab leidde, en waarom de eerste drie geselecteerde ESA astronauten uiteindelijk elk hun eigen pad naar de ruimte zouden bewandelen.

Presentator: Al 20 jaar verzorgt Ronald Klompe lezingen voor het Nationaal Ruimtevaart Museum, meestal in januari van het nieuwe jaar. Deze keer kijkt hij terug op de 7 dagen tussen 30 oktober en 6 november 1985, toen heel Nederland aan de buis gekluisterd zat om de verrichtingen van "Zwevende Hollander" Wubbo Ockels in de ruimte te volgen. En passant zal hij ook uit de doeken doen hoe deze bijzondere Spacelab missie meehielp de basis te leggen voor het Europese navigatiesysteem Galileo en waarom maanwandelaar (en Apollo 16 commandant) John Young een uitstekende astronaut was, maar eveneens bot kon zijn.