• expo002.jpg
 • spacexc.png
 • spacexdragon 239x160.png
 • expo008.jpg
 • expo016.jpg
 • Spaceship_One_in_flight_1.jpg
 • expo026.jpg
 • expo035.jpg
 • expo032.jpg
 • sphorizlow.jpg
 • expo036.jpg
 • expo025.jpg
 • expo003.jpg
 • ruimte-telescoop-hubble-76.png

                                                                                                                       

 Het Nationaal Ruimtevaart Museum in de tijd met het Corona virus 

Beste bezoeker van de NRM website, we zijn natuurlijk blij dat in deze tijd van corona en corona maatregelen met dichte musea, toch belangstelling is voor de website van ons museum. Onze expositie is gevestigd in het Luchtvaart Museum Aviodrome en ook dit museum is dicht. Onze werkzaamheden in het museum zijn heel minimaal, overeenkomstig de gestelde maatregelen van de overheid. Af en toe wordt de expositie schoon gemaakt en wordt gecontroleerd of alle systemen nog correct werken. Dit is noodzakelijk om te vermijden dat er veel tijd verloren gaat als de musea weer open gaan. Het zal duidelijk zijn dat er dus geen mogelijkheden zijn om de expositie aan te passen of nieuwe objecten te plaatsen. Daarvoor zijn vaak meer mensen nodig en dat is moeilijk gegeven de maatregelen.

Naast de expositie houden we een ruimtevaart archief bij. Het ruimtevaart archief is onderdeel van het Aviodrome archief in de bunker op het terrein van Aviodrome. Dit archief is in het verleden opgebouwd door de oorspronkelijke eigenaar en oprichter van het museum, Henk van Wezel. Tegenwoordig wordt door veel mensen ruimtevaartarchief in de vorm van boeken, tijdschriften en allerlei artikelen nagelaten aan ons museum. Daardoor groeit het ruimtevaart archief sterk. Het is op dit moment echter niet mogelijk de aangeboden archiefstukken in het archief op te slaan omdat het luchtverfrissing systeem van de bunker niet goed samengaat met de gestelde corona maatregelen. We sparen dus de ons nagelaten archiefstukken op tot het moment dat deze weer opgeslagen kunnen worden in de bunker.

Wat we wel kunnen doen is informatie over ruimtevaart verspreiden via lezingen. Normaal doen we dat elke maand met publiekslezingen. Op dit moment kan dat niet maar het is wel mogelijk lezingen via online webinars aan te bieden. Op de website kunt u zien welke lezingen er gepland staan voor dit jaar. Elke eerste woensdag van de maand is er een webinar. Wilt u deze webinars bijwonen, meld u dan aan als vriend of donateur van ons museum.

Hier leest u de voordelen als u vriend of donateur wordt van het Nationaal Ruimtevaart Museum.
Via de website kunt u zich aanmelden. Het contactformulier vindt u hier

 

Een klein deel van ons museum staat ook ONLINE!!!

           Klik voor de inhoud van een van de formatiezuilen op  Naar Spaceport.

De lezingen in 2021 worden gepresenteerd in de vorm van een webinar!
       Zie het overzicht Lezingen, hiernaast
 

Astronomische Nederlandse Satelliet (ANS) krijgt een bijzondere plek in de expositie

Op dit moment wordt er gewerkt aan een uitbreiding van het aandeel Astronomische Nederlandse Satelliet (ANS) in de ruimtevaart expositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM). Deze uitbreiding is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Mondriaanfonds en het feit dat in december 2019 het ANS Structuur Model (ANS SM) opdook in het archief van het Luchtvaartmuseum Aviodrome en in bruikleen werd gegeven aan het NRM.

Vanaf de inrichting van de expositie is het hangende ANS back-up model onderdeel van de expositie, maar daarmee is de inwendige Nederlandse technologie van de ANS niet zichtbaar voor het publiek. Daarom is het de bedoeling het frame van deze ANS-SM te gebruiken om de inwendige structuur met allerlei onderdelen zichtbaar te maken.

Als gevolg van COVID-19 heeft de voorbereiding, voor het opnemen van het ANS SM in de expositie geruime tijd stil gelegen. Bedoeling is om de basis structuur (het space frame) van het ANS SM te voorzien van de diverse ANS avionics spares die we in de opslag hebben liggen, en het geheel te plaatsen in de vitrine die hier speciaal voor wordt gebouwd. Afgelopen weken was het eindelijk zover: het ANS Structuur Model (ANS SM) kon "uitgekleed" gaan worden zodat het frame nu beschikbaar is voor de montage van de spares.

Het ANS SM frame zal ingebouwd worden in een grote vitrine waarin het inwendige van de ANS draaiend getoond zal worden. Tevens komen er losse componenten van de ANS in de vitrine en zal er continu een video getoond worden aan de bezoekers met interviews en historische beelden van de ANS.

Leeg space frame      Dummy zonnepaneel ontvouwd
Het Space frame van de 'gestripte' ANS-SM                                                    De ANS-SM, zoals die er 'gekleed' uitzag

 

Lynx raketvliegtuig naar Luchtvaart Museum Aviodrome                     

Veel mensen en bedrijven, ook in Nederland, hebben in het recente verleden kaartjes gekocht voor een vlucht naar de ruimte via een zogenaamde sub-orbitale vlucht tot net iets boven de 100 km vanaf het aardoppervlak. De vlucht zou uitgevoerd worden met het Lynx raketvliegtuig, dat in ontwikkeling was bij het bedrijf XCOR Aerospace in Mojave, Californië. 

Het model van de Lynx, op ware grootte, heeft op vrijdag 9 oktober 2020 een prominente plek voor de ingang van het Luchtvaart Museum Aviodrome gekregen.  Lees meer...

  

Schoolwedstrijd Returncapsule

In het kader van Moon Mission voor Technasium leerlingen wordt door Recycle Valley voor het schooljaar 2020/2021 een wedstrijd georganiseerd, waarbij de leerlingen een methode moeten ontwikkelen voor een zachte landing van een cubesat module.  

  Zie onder Educatie, Moon Mission.

  

SCIAMACHY Breadboard model geschonken aan het Nationaal Ruimtevaart Museum

Begin dit jaar kreeg het Nationaal Ruimtevaart Museum een aanbod van Aldert Kamp, werkzaam aan

de Technische Universiteit Delft, voor een Breadboard model van het SCIAMACHY instrument. Dit
instrument werd in Nederland gemaakt en vloog aan boord van de ENVISAT satelliet. Na enige
voorbereiding kon het model, 120 kg zwaar, op 7 februari 2020 opgehaald worden uit Delft.           Op zijn website
 geeft de donateur van het model de levenscyclus van dit model heel mooi weer. Klik hier

Het model zal opgenomen worden in de ruimtevaart expositie in Aviodrome. Dit kan pas na het
ontwikkelen van een geschikte sokkel om het zware model in een vitrine aan het publiek te kunnen
tonen.

 

Bijdrage Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland voor Sloshsat FLEVO model

Bijna een jaar geleden heeft P&P projects een model op ware grootte gebouwd van de Sloshsat-FLEVO satelliet. Sinds een paar maanden hangt dit model in de ruimtevaart expositie in de Aviodrome. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland heeft de realisatie van het model mogelijk gemaakt met een zeer belangrijke bijdrage. Het NRM is ontzettend blij met deze bijdrage.

Het Sloshsat-FLEVO model op ware grootte wordt mogelijk volgend jaar aangevuld met een opengewerkt model waarmee het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek op het gebied van vloeistof fysica inzichtelijk  wordt gemaakt. Al in 1986 begon Wubbo Ockels met vloeistof proeven aan boord van de Space Shuttle tijdens de Spacelab D1 missie. Daarna werd het Wet Satellite Model (WSM) gerealiseerd door een Nederlands consortium onder leiding van het Nationaal Lucht en Ruimtevaartcentrum (NLR). De lancering vond plaats vanaf de Zweedse lanceerbasis Kiruna. Sloshsat-FLEVO was de volgende logische stap en werd gelanceerd in 2005 tijdens een proefvlucht van een Ariana 5 ECA.

Het opengewerkte Sloshsat-FLEVO model en vlucht hardware heeft het NRM in bruikleen van Stichting Erfgoed NLR.
Het NRM is van plan komend jaar een tijdelijke expositie te wijden aan de ontwikkeling van vloeistof fysica in Nederland.

  
                 Voor meer informatie zie De Sloshsat FLEVO satelliet

 

Herinrichting Expositie Nationaal Ruimtevaart Museum

Tegelijk met de binnen-expositie van Aviodrome wordt ook de expositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum aangepast. Beide exposities dateren van de beginperiode van Aviodrome bij Lelystad Airport in 2003/2004. De ruimtevaart expositie werd destijds opgebouwd rond de eerste missie van André Kuipers in 2004, de DELTA missie. De bedoeling is nu, de expositie meer thematisch in te richten.

Voor meer informatie zie Ontwikkeling van onze expositie

 

50 jaar maanlanding, "That's one small step for a man, one giant leap for mankind" 

In 2019 is het 50 jaar geleden dat de mens voet op de maan zette. Dit was een bijzondere prestatie onder bijzondere omstandigheden.
Met de dromen en ambities van de huidige en aankomende generaties komt de vraag vaak naar boven “waarom toen wel en nu niet?”
Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig en vraagt om een uitleg, die verder gaat dan de eerste stap op de maan en de techniek die daar achter heeft gezeten. Voor een grappige animatie, gemaakt door Silly Productions, Klik hier.

        

De NVR, het NRM, KNVWS en Space Expo hebben de handen in elkaar geslagen om gezamenlijk het 50ste jubileum van de eerste mens op de maan te vieren. Een heel jaar lang zullen lezingen, filmavonden, tentoonstellingen en andere bijzondere evenementen georganiseerd worden waarmee deze bijzondere gebeurtenis, de aanloop er naar toe en wat er daarna gebeurde, onder de aandacht van het Nederlandse publiek worden gebracht. Zie voor meer informatie de onlangs gepubliceerde website van 50 jaar maanlanding