Publiekslezing op zaterdag 4 mei.

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport, Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur). 
Toegang tot de zaal is uitsluitend mogelijk na aanmelding via de website www.nationaalruimtevaartmuseum.nl en na betaling van de kosten van deelname. 
Zie onder Contact (rechtsboven in het menu) of klik op de knop "Naar inschrijving Lezing" (hieronder) voor het aanmeldingsformulier.

                                                                                                                          

Exploratie van de ruimte – ISS, de maan en Mars.

Door: Philippe Schoonejans

Een nieuwe space race? Het belang van de ruimtevaart in ons dagelijks leven neemt snel toe de laatste jaren, een wereld zonder ruimtevaart is niet meer denkbaar. Het exploratieprogramma vormt daarin een voorloper, met wetenschappelijk onderzoek naar de origine van het zonnestelsel en dat van de mens. Het is ook een kweekvijver voor ook elders bruikbare speerpunttechnologie. Bovendien merken wij dat er nauwelijks grenzen zijn aan de exploratiedrang van de mens. Wat doen we voor onderzoek op het ISS, waarom gaan we naar de maan en Mars en hoe en wanneer? Kan Europa dit alleen? Nee, internationale samenwerking is extra belangrijk voor dergelijke grote projecten en ook dienen er zich steeds meer nieuwe, grote spelers aan, zowel landen als individuen en bedrijven. Maar van wie is de ruimte? Van wie is de maan? Banen raken vol, ruimteschroot wordt een probleem en geschillen liggen op de loer. De noodzaak tot regulering dient zich aan. Philippe Schoonejans van ESA geeft een overzicht van de huidige en geplande missies naar een lage baan om de aarde (ISS en nieuwe initiatieven), naar de maan en naar Mars. Wanneer gaan er mensen naar Mars? Kunnen we dat eigenlijk wel?

                          

Presentator: Philippe Schoonejans

Belg, oorspronkelijk kernfysicus. Werkt bij het European Space Agency (ESA) als projectmanager en senior advisor voor ESA’s exploratie programma, in het bijzonder voor het Mars Sample Return programma samen met NASA. Na 5 jaar als system engineer bij Fokker Space startte hij in 1991 bij ESA in de robotica voor de bemande ruimtevaart. Daarna leidde hij meerdere grote projecten, met als hoogtepunt de 12m lange ruimte-arm ERA, het grootste Nederlandse ruimtevaartproject ooit, die in juli 2021 naar het ruimtestation ISS is gelanceerd, en daar inmiddels succesvol zijn operaties uitvoert. Hij stond ook mede aan de basis van een toekomstig ruimtestation (Lunar Gateway) dat vanaf 2026 om de maan moet draaien en leidde de ontwikkeling van een Europees koppelsysteem (IBDM) voor raketten en ruimtestations. Vervolgens de robot die helpt om Mars monsters naar de aarde te brengen tbv wetenschappelijk onderzoek. Zijn aandachtsgebied was en is verder technologie ontwikkeling (hij leidde de ESA selectiecommissie), robotbesturing op afstand, softwareontwikkeling, minisatellieten (cubesats), 3D-printen in de ruimte, en in het algemeen kennisborging, patenten, standaardisatie en public outreach. Hij werkt altijd intensief samen met NASA, Japan, Canada en Rusland.