In het kader van het project NRM-interactief is in de loop van 2016 een aanraakscherm in de Columbus Mock-up geïnstalleerd, waarop bezoekers de door hen gewenste informatie kunnen opvragen. Op interactieve wijze kan uiteenlopende informatie worden gevraagd of kan een video over uiteenlopende zaken betreffende het Columbus ruimtelaboratorium worden bekeken.
Een tweede en derde informatiezuil zijn eveneens reeds geruime tijd operationeel. Een informatiezuil bij het model van het Internationaal ruimtestation en een zuil met informatie over astronomie. De bezoeker kan informatie vinden over het ISS, over ons zonnestelsel, over sterren en sterrenstelsels, over pulsars en zwarte gaten. En ook over een aantal belangrijke sterrenwachten, verspreid over onze aardbol. Natuurlijk gaan we ook de ruimte in met informatie over astronomische satellieten en voor de liefhebber wordt de theorie van de actieve en adaptieve optiek uitgelegd als ook de interferometrie. De informatieschermen worden veel gebruikt door de bezoekers van het museum en voorzien in een behoefte.
Columbus ISS Astronomie
Tenslotte zijn een vierde en een vijfde zuil geplaatst. De vierde zuil bevat informatie over de Maan, over het Mercury project en het Gemini project als voorbereiding van de vluchten naar de Maan. En natuurlijk ontbreekt de informatie over de 16 Apollo vluchten met de Maanlandingen niet. Naast informatie over de Maan vindt de bezoeker uitgebreide informatie over Mars en de satellieten, die naar deze planeet zijn gestuurd en de Rovers, die op Mars zijn geland.
De vijfde zuil is geplaatst in het onderdeel Spaceport van de expositie. Daarmee is extra informatie voor de bezoeker beschikbaar over de raketten die staan tentoongesteld op de fotowand en de modellen in de vitrines. Ook wordt informatie gegeven over de Ariane 4 en het testmodel op ware grootte van de tussenring.
Maan en Mars Geschiedenis van de raket
Verwacht mag worden dat in de toekomst nog enkele informatiezuilen zullen worden toegevoegd, waarop de Nederlandse bijdragen aan de ruimtevaart en de verschillende toepassingen van de ruimtevaart, zoals meteorologie, aardobservatie enz., zullen worden behandeld.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door een belangrijke subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de inzet van deskundige vrijwilligers.