• expo002.jpg
  • expo003.jpg
  • expo008.jpg
  • expo016.jpg
  • expo025.jpg
  • expo026.jpg
  • expo032.jpg
  • expo035.jpg
  • expo036.jpg
  • ruimte-telescoop-hubble-76.png
  • Spaceship_One_in_flight_1.jpg
  • spacexc.png
  • spacexdragon 239x160.png
  • sphorizlow.jpg

Het Nationaal Ruimtevaart Museum kan niet bestaan en worden onderhouden zonder de bijdragen van organisaties, die het belang van het NRM onderstrepen en die van mening zijn dat de kennis over de geschiedenis en de ontwikkeling van de ruimtevaart zo wijd mogelijk moet worden verspreid. 
Met name de opbouw van het Columbus model in de expositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum zou niet mogelijk geweest zijn zonder de belangrijke bijdragen van diverse sponsors, zowel in financiële vorm als in materiële vorm.

ESA
De Europese Ruimtevaart Organisatie ESA heeft het model van de Columbus en de daarin opgenomen prototype onderzoeksfaciliteiten in een leenovereenkomst voor onbepaalde tijd gratis ter beschikking gesteld aan het NRM.

 

Gemeente Lelystad

De Gemeente Lelystad heeft een belangrijke financiële bijdrage geleverd aan de opbouw van het Columbus Model. 

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium, NLR, heeft een grote bijdrage geleverd aan de realisatie van het Columbus model, zowel in financiële vorm als in materiële vorm. Ook draagt het NLR vaak bij aan educatieve projecten, die door het NRM worden uitgevoerd, zoals de jaarlijkse kennisdagen in oktober voor de jeugd. 

Ook heeft het NLR diverse ruimtevaart objecten in bruikleen gegeven aan het NRM, waaronder een testopstelling voor de IRAS satelliet, een model van de Sloshsat Flevo satelliet en enkele modellen van geleide sondes.

 

Brother International (Nederland) BV
Brother Nederland is verantwoordelijk voor de divisies: printers, all-in-ones, faxen, beletteringsystemen, labelprinters, scanners en stampcreators. Deze producten worden verkocht via uitgebreide dealernetwerken.

Ter ondersteuning van de administratie en het beheer van het Nationaal Ruimtevaart Museum heeft Brother Nederland ons museum
een A3 printer/scanner/copier/fax en een P-touch labelprinter geschonken.

 

Familiebedrijf West End is opgericht in 1947. Sinds het begin van ESA-ESTEC in Nederland is West End een toeleverancier van de ruimtevaart. Dit doen ze met een team van rond de 50 FTE, in een fabriek van 6000 m², inclusief eigen engineering. Alle bewerkingen en tests worden uitgevoerd in eigen huis.
De activiteiten van West End voor de ruimtevaart zijn: Mechanical Ground Support Equipment , Full Scale Schaalmodellen (voorbeeld: Colombus module in het Nationaal Ruimtevaart Museum), Transportverpakkingen en behuizingen voor Ground Based Astronomy.
West End heeft zowel financieel als materieel direct bijgedragen tot de realisatie van de opbouw van het Columbus Model in de NRM expositie.

 

Airbus Defence & Space BV

Airbus Defence & Space NL is een van de grootste ruimtevaart ondernemingen in Nederland en heeft financieel bijgedragen aan de opbouw en inrichting van het Columbus Model. Tevens heeft Airbus D&S een testmodel van de VEGA tussentrap geschonken aan het Ruimtevaart Museum.


Bradford Engineering BV

Bradford Engineering is de fabrikant van de Glovebox, een onderdeel van een van de onderzoeksrekken in het Columbus Model. Dit Glovebox model is ter beschikking gesteld door Bradford en ook een deel van de inrichting van het Columbus Model is door Bradford mogelijk gemaakt.

 

het Cultuurfonds 

Mede dankzij de steun van het Cultuurfonds heeft het Nationaal Ruimtevaart Museum een aantal interessante objecten aan de expositie kunnen toevoegen, zoals het ISS model, het model van de Hubble telescoop, het model van de microsatelliet Delphi-C3 en de vitrine van de Astronomische Nederlandse Satelliet (ANS). Zie ook het cultuurfonds. Tevens heeft het Cultuurfonds een subsidie toegekend aan het NRM om interactieve systemen op te nemen in de expositie van het museum. 

 

Het Netherlands Space Office (NSO) is dé Nederlandse ruimtevaartorganisatie. In opdracht van de Nederlandse overheid ontwikkelt het NSO het Nederlandse ruimtevaartprogramma en voert dat uit.
In het kader van de ‘PromISSe’ missie met André Kuipers en van het bijbehorende “Ruimteschip Aarde” programma voor de scholen, werd de organisatie van de derde radioverbinding tussen André en een tweetal scholen toegewezen aan het Nationaal Ruimtevaart Museum. In verband met deze activiteit werd een bijdrage ontvangen van het NSO.

 

  CASIO is een Japanse organisatie die op velerlei gebied electronica producten levert, waaronder de nieuwste op laser/LED gebaseerde projectoren. Ook in het ISS wordt gebruik gemaakt van een dergelijke projector.

 

Naast de bovengenoemde (financiële) bijdragen ontvangt het NRM ook regelmatig objecten van particulieren en bedrijven om op te nemen in de expositie. Hieronder vallen o.a. ANS model (Philips),  Satelliet instrumenten (TNO, NLR), Papieren schaalmodellen (Jasper Huizinga), Spacehab model (Carlo Mirra), MSG-2 model (Simon Strijk).