Publiekslezing op zaterdag 1 juni.

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport, Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur). 
Toegang tot de zaal is uitsluitend mogelijk na aanmelding via de website www.nationaalruimtevaartmuseum.nl en na betaling van de kosten van deelname.
Zie onder Contact (rechtsboven in het menu) of klik op de knop "Naar inschrijving Lezing" (hieronder) voor het aanmeldingsformulier.

                                                                                                                          

 

Overzicht Sovjet en Russische ruimtestations: Salyut t/m ISS

Door: Peter Batenburg (HQspace)

In 1971 was de Sovjet Unie de eerste om een ruimtestation in een baan om de aarde te brengen. De eerste missies liepen alles behalve soepel met als tragisch dieptepunt het verlies van de Soyuz 11 bemanning. In de eerste jaren werden de ruimtestations snel vervangen door opvolgers, maar over de jaren werden deze ruimtestation, Salyuts, steeds langer ingezet voor meer en meer missies. Net als de Shuttle werden deze stations ook ingezet om niet Sovjets/Russen naar de ruimte te brengen. Het Salyut programma bracht ons uiteindelijk het Mir ruimtestation wat voor de toen 'eeuwig' lijkende 15 jaar in de ruimte hing. In deze lezing duiken we in de geschiedenis van de Salyut en Mir ruimtestations en de missies naar deze ruimtestations. Hoe veranderden deze missies over tijd in technologie, missie duur, doelen en activiteiten? En wat zien we er tot slot nu van terug in het ISS?