Publiekslezing op zaterdag 3 februari.

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport, Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur). 
Toegang tot de zaal is uitsluitend mogelijk na aanmelding via de website www.nationaalruimtevaartmuseum.nl en na betaling van de kosten van deelname.
Zie onder Contact (rechtsboven in het menu) of klik op de knop "Naar inschrijving Lezing" (hieronder) voor het aanmeldingsformulier.

                                                                                                                         

“Hallo, is daar iemand?” Speuren naar leven in het heelal.

door: Henny Lamers (UU)

Zou er nog ergens in het heelal leven zijn of zijn wij de enigen? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. Als er leven elders is, hoe zou het er dan uit kunnen zien? Zoals de marsmannetjes in stripfiguren met antennes in plaats van oren, of misschien wel heel anders: bijvoorbeeld reusachtig zwevende ballen slijm, of misschien nog veel gekker. We weten het gewoon niet. 
Toch kunnen we uit het ontstaan van het leven op aarde al veel te weten komen over de noodzakelijke voorwaarden voor leven en niet alleen voor aardachtig leven! Er zijn op aarde levensvormen gevonden die wel heel bijzonder zijn en die aantonen dat zelfs onder extreme omstandigheden leven zich kan ontwikkelen. Als we die kennis nu eens toepassen op planeten?

De laatste jaren is het mogelijk om met heel speciale instrumenten te zoeken naar planeten bij andere sterren, zogenaamde exoplaneten. Daarvan zijn er nu al meer dan vijfduizend ontdekt! Dit doet vermoeden dat rondom de meeste sterren planeten draaien. Dan zijn er alleen al in ons melkwegstelsel honderd miljard exoplaneten!
Een aantal van de ontdekte planeten zit in de “levens-zone” van hun ster: niet te dichtbij en niet te ver weg zodat er water kan zijn, en dan zou er ook leven kunnen zijn. De ontwikkelingen gaan razend snel. Het is nu zelfs mogelijk om de samenstelling van de dampkring van exoplaneten te onderzoeken om te zien of er een teken van leven is. Daarbij is met de James Webb en ALMA telescopen water ontdekt in de dampkring van exoplaneten.
Prof. Lamers zal op een begrijpelijke wijze en met veel mooie beelden laten zien wat we weten over het ontstaan van leven op aarde en vertellen over de zoektochten naar exoplaneten en leven in het heelal. Daarbij komen ook de allernieuwste ontdekkingen ter sprake.

         
                                          Artist impression: zou het er zo uitzien op exoplaneten?

Presentator:
Henny Lamers is emeritus hoogleraar Astrofysica en Ruimte Onderzoek aan het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.
Zijn onderzoeksterrein bestrijkt vele facetten over het ontstaan en leven van sterren. De laatste jaren doet hij onderzoek met de Hubble Space Telescope naar botsende melkwegstelsels. Hij is benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en erelid van de American Astromical Society. Hij geeft sterrenkunde colleges aan volwassenen (HOVO) in Amsterdam, Utrecht en Leiden en gastlessen aan basisscholen en middelbare scholen. Hij gaf meer dan 700 publiekslezingen over de hele wereld. Er is een planetoïde naar hem genoemd.