Publiekslezing op zaterdag 7 september.

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport, Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur). 
Toegang tot de zaal is uitsluitend mogelijk na aanmelding via de website www.nationaalruimtevaartmuseum.nl en na betaling van de kosten van deelname. 
Zie onder Contact (rechtsboven in het menu) of klik op de knop "Naar inschrijving Lezing" (hieronder) voor het aanmeldingsformulier.

                                                                                                                          

 

Grondslagen van de Ruimtevaart

Door: Gerard Kienhuis

Ruimtevaart is sinds de lancering van de eerste kunstmaan, de Spoetnik 1, in een baan om de aarde een vast onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Weersvoorspelling, navigatie en communicatie zijn zonder ruimtevaart ondenkbaar geworden. En niet te vergeten de geweldige ontdekkingen die gedaan worden met betrekking tot de planeten, sterren en het immense heelal.

De presentatie bestaat uit twee gedeelten. 1) Hemelmechanica en 2) Rakettechniek.

In het eerste gedeelte worden de wetten van Kepler behandeld, welke banen worden gevolgd op weg naar maan en planeten en hoe wordt daarbij vaak gebruik gemaakt van de invloedsfeer van een planeet (gravity assist). Speciaal aandacht voor de Lagrange libratiepunten, waar o.a. de James Web Space Telescope gebruik van maakt. In het tweede gedeelte wordt het (meertraps)raketprincipe behandeld. Tevens wordt stil gestaan bij de werking van de raketmotor. Ook zullen de diverse aspecten met betrekking tot de lanceerfase aan bod komen, waaronder de baanbeweging. Afsluitend zullen alternatieve vormen van raketvoortstuwing, zoals de ionenmotor, besproken worden.

                          

                          

                          

Presentator: Gerard heeft vanaf zijn jeugdjaren altijd een passie voor ruimtevaart gehad. Alles heeft hij door zelfstudie eigen gemaakt. Zijn interesse ging daarbij voornamelijk uit naar de exacte aspecten van ruimtevaart. Het kunnen uitrekenen van de vele factoren. Hij heeft daarover twee boeken geschreven. Hij is als docent verbonden aan de Cosmos Sterrenwacht te Lattrop, lid van de Nederlandse Vereniging van Ruimtevaart en Vriend van het Nationaal Ruimtevaart Museum.