Publiekslezing op zaterdag 2 maart.

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport, Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur). 
Toegang tot de zaal is uitsluitend mogelijk na aanmelding via de website www.nationaalruimtevaartmuseum.nl en na betaling van de kosten van deelname.
Zie onder Contact (rechtsboven in het menu) of klik op de knop "Naar inschrijving Lezing" (hieronder) voor het aanmeldingsformulier.

                                                                                                                          

 

Wat moeten een regenworm en meelworm op de Maan of Mars?

Door: Wieger Wamelink (WUR)

Als ruimtereizigers in de toekomst langere tijd op de maan en op Mars willen verblijven, dan zullen ze daar voedsel moeten gaan verbouwen. Maar kan dat wel? Dr. ir. Wieger Wamelink is ecoloog en exobioloog en doet er onderzoek naar bij WUR.
Om te onderzoeken of het mogelijk is om planten te laten groeien op Mars en de maan zetten wetenschappers verschillende experimenten op met kunstmatige Mars- en maanbodems. Zij legden zaden van verschillende groenten te kiemen en volgden die in hun groei. Na tien groeiseizoenen zijn zij inmiddels in staat om groenten zoals tomaat, rucola, doperwten, rogge en aardappelen te telen, vooral door de grond te verbeteren.
De volgende stap was het onderzoeken van de eetbaarheid van de oogst. De bodems waarop zij groeiden bevatten veel zware metalen die een probleem kunnen vormen voor de gezondheid van de mensen op Mars.
Het onderzoek gaat zich nu meer richten op het opzetten van een duurzaam agrarisch ecosysteem, waarin alles wordt gerecycled inclusief menselijke uitwerpselen. Hierin spelen wormen een belangrijke rol, omdat ze dode plantenresten afbreken. Daarnaast zullen bacteriën, schimmels, meelwormen, algen en hommels nodig zijn om voor vele jaren voedsel te telen op Mars of de maan. En natuurlijk niet de zaden vergeten.

                       

Over de spreker    
Dr. ir. Wieger Wamelink werkt als ecoloog bij Wageningen Environmental Research (Alterra), onderdeel van Wageningen University & Research (WUR). Hij houdt zich daar bezig met de relatie plant-bodem. Op basis van een database met veldgegevens stelde Wamelink samen met collega’s een systeem op waardoor voor bijna alle Nederlandse plantensoorten hun voorkeur voor groeiplaatsen inzichtelijk werd gemaakt, o.a. voor grondwaterstand, zuurgraad van de bodem en nutriëntenvoorkeur. Dit onderzoek was ook het startpunt voor het onderzoek naar het laten groeien van planten op Mars en de bodem van de maan.